tiistai 26. toukokuuta 2015

Euroviisujen tulokset

Nyt minä aion kirjottaa tämänvuotisen Euroviisujen tulokset kommenttien kera.
Tämänvuotiset euroviisut järjestettiin Itävallassa. Nyt oli Euroviisujen 60. kerta.
Eli juhlavuosi. Suomen karsinnoista selvisi yllätysvoittaja, kun Pertti Kurikan nimipäivät voitti yllättäen minun mielestä. Minä kuvittelin, että teinityttöjen suosikki automaattisesti voittaisi. Tämän Suomen valinnan teki erikoiseksi se, että se ei ollut mikän tavallinen yhtye, vaan bändissä oli kehitysvammaisia. Yhtye oli aiemmin saanut huomiota ulkomaita myöten. Heidän dokumenttielokuvansa voitti palkintoja ulkomailla.
Musiikki oli ihan kauheaa, mutta mie tykkäsin ihmisistä kovin. Valinta oli siitä historiallinen, että mie en muista, että koskaan olisi laulettu arkisista asioista.
Sen lisäksi se oli kaikista lyhyin laulu, mikä Euroviisuissa oli koskaan kuultu. Minä olin Yle Puheen haastattelussa sanonut, että jos Italia ei voita, sitten Suomi voittaa.
Minä pidin melko varmana, että finaalissa ollaan. Mutta yllätys olikin suuri, kun Suomi tippuikin ensimmäisestä semifinaalista pois. Tässä vähän minun teoriaa, miks kävi näin. Ensinnäkin, se olisi pitänyt laulaa englanniksi. Toiseksi, jotku Euroviisumaat eivät ymmärrä eivätkä halua tunnustaa kehitysvammaisuutta. Kolmanneksi, punk on kuollut valtavirran musiikista. Se on ainoastaan suosittu pienissä piireissä.
En saanut tänäkään vuonna kuulla, kuinka selostuskoppi olisi revennyt, jos Suomi olisi voittanut. Ehkä tulevaisuudessa sitten. Euroviisulavalla tehtiin muutakin historiaa, kuin soitettiin punkkia. Puolan edustaja oli pyörätuolissa. Se oli minusta oikein hieno homma, että hän uskalsi näyttää sen toisen puolen koko euroopalle, että tämmöinenkin voi osallistua Euroviisuihin. Hän oli loukkaantunut liikenneonnettomuudessa ja joutuu loppuikänsä olemaan pyörätuolissa.
Ehkä Suomi voisi ottaa oppia. Lähettää sinne jonkun joka on vammainen, cp-vammainen tai mikä muu tahansa. Kehitysvammaisuus tuli hyvin esille tänä vuonna.
Mutta niihin tuloksiin:
Kolmanneksi tuli Italia. Euroviisuissa nähtiin yllätyskakkonen kun Venäjä kiilasi yllättäen kakkoseksi. Venäjä ja Ruotsi oli aika pitkään tasapisteissä, mutta muutama maa antoi sitten Ruotsille enemmän pisteitä ja voittaja oli selvä. Se oli discokappale eli tekno.
Minä en tykännyt siitä ollenkaan sen teknoisuuden takia, koska sitä tulee radiosta niin paljon muutenkin. Tämä Euroviisuvoittaja mahtuu hyvin Suomen radioiden soittolistalle.
Aloin toivoa, että Italia voittaisi. Sehän olisi ollut mielenkiintoista, jos Venäjä olis voittanut, koska silloin Venäjältä olisi loppunut tilat kesken, kun Venäjällä järjestetään jääkiekon mm-kisat.
Toivottavasti euroviisut voittaisi joku muu maa kuin Ruotsi ensi vuonna.
Tähän tämä blogi loppuu tällä kertaa.

Ei kommentteja: